Smartphones hebben niet alleen ons dagelijks leven veranderd. Ze zouden ook invloed hebben op de vorm van onze schedels, claimt een academische studie waarover deze week in diverse media wordt bericht. Maar op het onderzoek is ook stevige kritiek.
Bij jongeren groeien kleine hoorntjes uit hun schedel, net boven hun nek, stelt onderzoek van The University of the Sunshine Coast in het Australische Queensland waarover The Washington Post bericht.
Dat uitgroeiende bot is nooit eerder gezien dan in de afgelopen tien jaar en wordt volgens de twee onderzoekers veroorzaakt doordat jongeren vaak hun hoofd naar voren buigen bij het gebruik van hun telefoon en andere mobiele apparaten.
“Als je zo’n uitgroei hebt, dan kun je die waarschijnlijk voelen met je vingers. Als je kaal bent is het misschien zelfs wel zichtbaar aan de achterkant”, zegt onderzoeker David Shahar tegen de BBC. Net zoals we ons in de jaren 70 bewust werden van het belang van goede mondhygiëne en dagelijks poetsen en flossen, moeten we ons met de moderne technologie van nu bewust worden van het belang van een goede lichaamshouding, aldus de gezondheidswetenschapper.
Maar andere wetenschappers stellen dat de gepresenteerde data en onderzoeksmethodologie nogal rammelen. Vooral het ontbreken van een tabel met kwantitatieve resultaten die de suggestie van een verband tussen gebruik van mobieltjes en botvorming ondersteunen, zorgt voor scepsis onder collega-wetenschappers. “Deze studie bevat een aantal serieuze tekortkomingen”, zegt onderzoeker William Hartcourt-Smith van Lehman College in New York tegen Business Insider.
Gezondheidsexperts hebben eerder al wel gewaarschuwd voor een stijve nek (de text-nek), de WhatsApp-hand en de telefoonelleboog.
Lees meer over gezondheid:
- Zoek je een alternatief voor koemelk? Er zijn een hoop soorten plantaardige melk – dit zijn de effecten ervan op je gezondheid en het milieu
- Deze wetenschappelijk onderbouwde test vertelt je of je een ochtendmens bent of een nachtuil
- 5 redenen om vroeg op te staan, ook als je daar een bloedhekel aan hebt